Stanowią bogactwo dobroczynnych kwasów omega-3, a także żelaza, potasu i sodu. Co więcej, skutecznie walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu oraz chronią przed rozwojem nowotworów. Dodatkowo są sycące, pożywne i pomocne w utrzymaniu redukcyjnej diety! O czym mowa? O nasionach chia! Sprawdź co możesz z ich udziałem przyrządzić!
Jeszcze do niedawna chia można było znaleźć jedynie w wybranych sklepach ze zdrową żywnością. Ograniczony dostęp oraz wysoka cena skutecznie zniechęcały klientów do sięgania po ich nasiona. Obecnie sytuacja prezentuje się zgoła odmiennie. Chia można spotkać nawet w małych, osiedlowych sklepikach, a i koszt jednej torebeczki jest przystępny dla zwykłych śmiertelników.
Szałwia hiszpańska, bo tak nazywana jest chia, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. To właśnie tam jej dobroczynny wpływ na zdrowie został doceniony przez lokalne plemiona. Chia zawiera bowiem pełnowartościowe białko, które szybko daje uczucie sytości, a także szereg witamin i minerałów pozwalających dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Chia zawiera bowiem więcej żelaza niż szpinak, więcej pełnowartościowego wapnia niż mleko oraz więcej dobroczynnych kwasów omega-3 niż łosoś! Co więcej, szałwia hiszpańska obniża ciśnienie krwi, a ogromna zawartość magnezu koi stargane nerwy. Ponadto, działa łagodząco na podrażnioną błonę śluzową żołądka, a zawarty w niej błonnik reguluje pracę jelit. Nic zatem dziwnego, że chia została okrzyknięta superfoods!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Jak przygotować pudding chia?
Wystarczy do miseczki nasypać kilka łyżek nasion chia i zalać je ulubionym mlekiem roślinnym lub wodą. Zostaw je na kilka godzin do namoczenia lub pozostaw na całą noc. Rano nasiona nasiąkną płynem i powstanie kleisty budyń. Ten możesz podgrzać i serwować z ulubionymi owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi.
Czekoladowy pudding chia z orzechami
Do miseczki wsyp 3-4 łyżki nasion chia i zalej dwoma szklankami mleczka kokosowego. Zostaw do namoczenia na noc w lodówce. Rano podgrzej całość w rondelku z dwoma łyżeczkami kakao oraz ulubionym słodziłem (miodem, erytrytolem lub syropem z agawy). Następnie przelej do miseczki i serwuj z truskawami lub borówkami, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pudding chia z kiwi
Kiwi świetnie sprawdza się do przyrządzania puddingów z chia. Dodaje cierpkości oraz pokaźną dawkę witaminy C! Pudding przygotuj zgodnie ze wcześniejszymi zaleceniami. Następnie weź 2-3 kiwi i zblenduj. Następnie nałóż na wierzch puddingu. Gotowe!
Wyświetl ten post na Instagramie.