Rosół jest tradycyjną potrawą, która pojawia się w praktycznie każdym polskim domu. Wielu osobom kojarzy się z niedzielą oraz kotletem schabowym, podawanym na drugie danie.
Oczywiście również inne kraje, posiadają swoje odpowiedniki tej zupy. W tym artykule skupimy się jednak na tym, jak ugotować polski rosół, by był smaczny i klarowny. Poznamy klasyczny rosół z kury, ale również rosół wołowy, a nawet nowoczesny rosół wegetariański. Przygotuj notatnik, ponieważ znajdziesz tu sprawdzone przepisy!
Kluczem do dobrego rosołu jest przede wszystkim odpowiedniej jakości mięso. Może być to drób, choć wielu kucharzy dodaje do tego dania szponder wołowy, nadający zupie pięknego, lekko brązowego koloru. Nasze babcie przygotowywały rosół z kury zagrodowej, często wykorzystując również szyje indycze. Oprócz mięsa ważne jest również przestrzeganie pewnych zasad, które przedstawiamy poniżej.
Przepis oraz sposób gotowania rosołu jest dość indywidualny. Wiele gospodyń wylewa wodę po zagotowaniu się mięsa. Nie jest to konieczne, jeśli kupujesz mięso ze sprawdzonego źródła, bez antybiotyków lub chemicznych dodatków.
Rosół wołowy powinien gotować się znacznie dłużej, ponieważ wtedy wołowina odda cały swój aromat do zupy. Ten dodatek jest najdroższy, dlatego często wykorzystuje się go jako farsz do pierogów lub bazę do sosu.
Kupiony szponder wołowy zalej zimną wodą, a następnie gotuj przez około 15 minut, by białko lekko się ścięło. Następnie dodaj warzywa i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Poczekaj z doprawianiem rosołu do zakończenia gotowania. Dzięki temu wołowina będzie nadal miękka, co znacznie ułatwi jej późniejszą obróbkę.
Kaczka jest szlachetnym mięsem drobiowym, dlatego wymaga odpowiednich dodatków. Rosół z niej gotuj tak, aby woda przykrywała mięso – powierzchnia płynu powinna znajdować się około 7 cm nad kaczką.
Wykorzystaj cały korpus, wraz z szyją i skrzydełkami. Dzięki temu wydobędziesz z mięsa cały aromat i smak. By podkreślić walory zupy, koniecznie dodaj opaloną cebulę oraz czosnek i kawałki imbiru. Zamiast soli użyj nieco sosu sojowego – rosół będzie miał bardziej orientalny smak. Możesz podawać go z makaronem soba oraz pokrojoną cebulą dymką zamiast tradycyjnego koperku.
Rosół wegetariański to nie oksymoron! Jest tak samo aromatyczny i smaczny, co jego mięsny odpowiednik. Pamiętaj o zachowaniu proporcji składników oraz dodatków, które świetnie zastąpią nam kurczaka czy też wołowinę.
W tym daniu pomijamy gotowanie mięsa, z wiadomych przyczyn. Zadbaj jednak o odpowiednie opalenie cebuli oraz czosnku, które staną się bazą smaku zupy. Pokrój w słupki korzeń marchwi i pietruszki. Nie zapomnij o selerze i porze – nadają daniu nieco ostrzejszego i bardziej wyrazistego aromatu. Warzywa włóż do zimnej wody i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Kluczem do udanego rosołu wegetariańskiego jest również sos sojowy oraz niewielka ilość oleju. Warto użyć rzepakowego.
Jeśli w tym daniu wegetariańskim brakuje ci nieco koloru, koniecznie do gotujących się warzyw dodaj kilka opłukanych i obranych borowików. Sprawią, że zupa będzie miała wspaniały odcień i niezapomniany smak. Kucharze zajmujący się kuchnią wegańską dbają również o wydobycie pełni aromatu z warzyw, dlatego do rosołu wegetariańskiego dorzucają liście laurowe i ziele angielskie.
Zdjęcie główne: Karolina Grabowska/Pexels